There is no evil

Sheytan vojud nadarad

Omslag till filmen: Sheytan vojud nadarad

Produktion:Iran, 2020

Regissör:Mohammad Rasoulof

Medverkande:Baran Rasoulof, Mahtab Servati, Zhila Shahi

Speltid:150 min

Visning:12/2 2022 kl. 15:00

Om filmen

Heshmat, en exemplarisk familjeman, ger sig iväg tidigt varje morgon. Vart åker han? Pouya kan inte förmå sig att gå emot allt han står för, och döda en annan människa. Javad anar inte att frieriet han i hemlighet planerat på sin älskades födelsedag inte kommer att vara den största överraskningen den dagen. Bahram kan inte utöva sitt yrke som läkare och har bestämt sig för att berätta varför för sin brorsdotter.

Överleva eller göra motstånd? Filmen ställer frågan i fyra sammanlänkade berättelser som pendlar mellan vardaglig närhet och våldsam dramatik.

Visningstillfällen

Lördag 12/2 2022 kl. 15:00 Som flera andra internationellt framgångsrika filmskapare i Iran har Rasoulof yrkesförbud, fängelsedom och indraget pass men lyckas ändå spela in film i landet. Denna film består egentligen av fyra fristående berättelser med dödsstraffet som tema. Den handlar bland annat om en exemplarisk familjefar och en ung militär som står inför omöjliga val och tvingas kompromissa med sina samveten. Det är en tankeväckande, spännande och grym film som aldrig känns för lång. Det är också en vidräkning med ett korrumperat samhälle som framtvingar lögner och chockerande hemligheter.